Ulft DRU
Foto: 26-05-2016

Terug naar vorige pagina

Plaats Ulft
Bouwjaar 1913
Hoogte -
Inhoud
Architect(en) G. Beltman
Monumentnummer 523691
Bouwstijl Neo-Renaissance verwantschap
Reservoirtype -
Functie Proceswater
Adres Hutteweg 24 7071 BV te Ulft
Gesloopt Nee
Coordinaten 51°53'49.4"N 6°22'54.1"E

De watertoren van Ulft staat op het Beltman-terrein dat deel uit maakt van het voormalige DRU-complex, dit terrein is aangewezen als industrieel erfgoed.

Op de toren staat 1754 geschreven, in dat jaar werd hoogoven en ijzergieterij de Olde Hut gesticht. Nadat het bedrijf was overgenomen door de heren Diepenbrock en Reigers werd de naam DRU; Diepenbrock en Reigers te Ulft. In 1913 werd het Beltmancomplex gebouwd waarvan de watertoren deel van uitmaakt.
Bron: Wikipedia

De EMAILLEERFABRIEK met WATERTOREN werd in 1913 gebouwd, naar een ontwerp van architect G. Beltman, en is gesitueerd op de hoek Noordstraat en Olde Hutstraat. Opvallend is dat de kop van de watertoren is uitgevoerd in dezelfde stijl als de modelmakerij uit 1902 en het magazijn uit 1905, terwijl de rest van de emailleerfabriek al veel meer de stijl van het zakelijker 'nieuwe bouwen' heeft.

Bron: Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed


In 1913 liet Deurvorst aan de andere kant van het toenmalige fabriekscomplex een nieuwe emailleerfabriek met daarbij behorende watertoren (gebouw A) bouwen. De architect was G. Beltman. Het architectenbureau Beltman uit Enschede, dat door vele generaties Beltman werd geleid, heeft een grote reputatie opgebouwd op het terrein van de industriële architectuur in Nederland. De watertoren moest aanvankelijk vooral water leveren dat nodig was bij de voorbereiding van het emailleren.