0094
Foto: O. Brinkkemper (2016)

Vlakbij ligt gemaal 2102, ook uit 1926. Ook de Neust genaamd. Dat is de vervanger van het stoomgemaal, niet dit gebouwtje. De informatie is onduidelijk


  Terug naar vorige pagina

Tricht

Plaats Tricht
Bouwjaar 1926
Gemaalnummer 0094
Architect(en) Het Landbouwhuis, Sneek
Bouwstijl Traditionalistische trant met enige invloeden van de Amsterdamse School
Aandrijving Elektro, Vert. schroefpomp
Monumentnummer 523750
Polder Dorpspolder Tricht
Gesloopt Nee. Wordt vervangen door een nieuw gemaal maar blijft wel bestaan.
Adres Middelweg 60, Tricht
Coordinaten 51°53'37.0"N 5°14'47.9"E

Het gemaal Tricht is in 1926 gesticht door en naar ontwerp van Landbouwhuis Sneek. Het gemaal was uitgerust met twee elektrisch aangedreven schroefpompen met een capaciteit van van respectievelijk 44 en 35 m3 per minuut, waarbij de eerste alleen kon uitmalen en de tweede ook kon inmalen. De tweede pomp en de daarbij behorende aandrijving zijn in 2001 vervangen door een pomp met een capaciteit van ongeveer 75 m3 perminuut.  

Bron: Nederlandse Gemalen Stichting

Het gemaal Tricht, op de rand van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, wordt vernieuwd en vergroot. Op woensdag 26 februari is de oude historische bebouwing volledig opgetild en verplaatst om eind dit jaar weer teruggezet te worden.

Architectuur en techniek uit de jaren ‘20

De huidige gemalen Tricht en De Neust hebben verouderde en onvoldoende capaciteit om bij wateroverlast en watertekort het water goed te verdelen. Nieuwbouw is dus noodzakelijk. Aangezien het ontwerp van de oude bebouwing, van ongeveer 100 jaar geleden, invloeden heeft van de Amsterdamse school én het een van de eerste door elektriciteit aangedreven gemalen is, is het een Rijksmonument. Het historische gemaal Tricht blijft behouden.

Verplaatsing gemaal

Om de nieuwbouw te realiseren en het oude gemaal te behouden werd het oude gemaal in zijn geheel verplaatst. Na een goede voorbereiding was het woensdagochtend 26 februari zo ver: het gebouw is met succes in zijn geheel opgetild en verplaatst. Dit onder toeziend oog van Heemraad Mathieu Gremmen en baron Frans van Verschuer. Eind dit jaar wordt het gemaal weer teruggeplaatst op zijn oude plek, maar zal in de nieuwe situatie niet meer in werking zijn.

Meer informatie over de nieuwbouw gemaal De Neust: bekijk www.wsrl.nl/deneust.

Bron: Waterschap Rivierenland