0182
Foto: D. Nijhuis (2016)

  Terug naar vorige pagina

Haveltersluis

Plaats Havelte
Bouwjaar 1925
Gemaalnummer 0182
Architect(en) Rijkswaterstaat
Bouwstijl Trant Art Nouveau
Aandrijving Elektro, Vert. schroefpomp
Monumentnummer 507511
Polder Drentsche Hoofdvaart
Gesloopt Nee
Adres Rijksweg 11 NZ, Havelte
Coördinaten 52°45'49.4"N 6°14'33.0"E

Inleiding
Pompgebouw uit 1925 gebouwd in de trant van de Art Nouveau en uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het gebouw diende om water op te kunnen pompen naar een hoger gelegen kanaalpand en is gelegen in een daartoe gegraven kanaaltracé. De bescherming heeft betrekking op het exterieur, de installatie is van jongere datum en valt derhalve buiten de bescherming.

Omschrijving
Pompgebouw op rechthoekige grondslag en gedekt door een schilddak met verbeterde hollandse pan, pirons en twee dakkapellen (waarin gekoppelde vierruits vensters); geprofileerde daklijst op klossen. De onderbouw is opgetrokken in gesinterde rode baksteen. De hoeken en randen van de landhoofden zijn uitgevoerd in hardsteen. De inlaten zijn voorzien van gewelfen met hardstenen aanzet- en sluitstenen. De bovenbouw is opgetrokken in een ruwe rode baksteen met accenten in donker rode baksteen. De zuidzijde heeft twee rechtgesloten vensters voorzien van geglazuurde tegels als lekdorpel; neggeblokken en latei in hardsteen. De rechtervenster is blind; de linker voorzien van kalf en zesruits bovenlicht. Noordgevel vergelijkbare opbouw met in het midden een stichtingssteen 1925. Oost- en westgevel met een vrij gesloten karakter waarin toegangen zijn aangezet met een gemetselde stoep, neggeblokken en lateien.

Waardering
Pompgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van de infrastructuur, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging op het sluiseiland en in de nabijheid van het beschermmd dorpsgezicht Havelte.

Bron: Monumentenregister