Middelpolder
Foto: 19-04-2016

  Terug naar vorige pagina

Middelpolder

Plaats Amstelveen
Bouwjaar 1878
Gemaalnummer 0583
  Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Architect(en) Kuipers sr. (Kuipers senior was een timmerman, die ook met succes als aannemer opereerde. Hij kon grote projecten, zoals de drooglegging van de Middelpolder bij Ouderkerk met een stoomgemaal, tot een goed einde te brengen.
Bron: Amsterdamse Binnenstad)
Bouwstijl Industrieel
Aandrijving Stoom, Centrifugaalpomp
Monumentnummer Geen
Polder Middelpolder
Gesloopt Nee
Adres Amsteldijk noord 68
Coordinaten 52°18'42.2"N 4°54'14.8"E

Geschiedenis
De Amstelveense- of Middelpolder werd vanaf ca. 1640 door twee molens bemalen. Deze molens maalden uit op de Amstel. Ze hadden beiden een vlucht van 25,5 m. Aangezien de zuidelijke molen rond 1855 fundamentele problemen begon te vertonen werd besloten de maalinrichting te vervangen). De operatie waarbij de molen werd vervijzeld kostte ƒ 9500 uit het slikgeldfonds en ƒ 1391,92 uit de polderkas. In 1858 kwam de molen in gebruik.
Voor de droogmaking van de zuidelijke veenderij rond 1880 werd daarvoor een stoomgemaal gebouwd, terwijl het bovenland bemalen bleef worden door de beide molens. De noordelijke molen werd in 1883 toch voor afbraak verkocht. De zuidelijke molen die aan het vroegere Bancrassermeer nabij Ouderkerk/Bankraspad stond, diende (als reserve) voor de bemaling van de bovenlanden.
In 1899 viel het besluit tot sloop van de molen. Er volgde echter een natte herfst, en de molen werd weer volop ingezet. De stoommachine bleek niet aan de verwachtingen te voldoen en werd vervangen door een ander mechanisch systeem. In 1901 werd de molen voor ƒ 3000 verkocht voor de sloop. Het stenen onderstuk bleef staan, en werd tot op de fundering blootgegraven, zodat het veel hoger lijkt dan vroeger. De op de foto's van Grund zichtbare spaarbogen bevonden zich oorspronkelijk dus onder het niveau van de molenwerf, ongeveer 2 m hoger dan het huidige straatniveau. De onderbouw bleef als woning in gebruik. Hij werd pas in 1991 gesloopt. Op deze plaats staat nu een geheel nieuw woonhuis.

Bron ondermeer: Een eeneiige tweeling. De geschiedenis van Bovenkerkerpolder en Middelpolder, P. van
Schaik, 1993. Amstelveense Hist. Reeks no. 1.

Bron: Molendatabase