0660
Foto: Archief Historische kring Nederhorst den Berg


  Terug naar vorige pagina

0660 Elec. gemaal Horstermeer

Plaats Nederhorst den Berg
Bouwjaar 1925
Gemaalnummer 0660
Architect(en) W.C. & K. de Wit/Van Hasselt & De Koning 
Bouwstijl -
Aandrijving Electro, centrifugaalpoomp 79 en 85 m3/min.
Monumentnummer -
Polder Horstermeerpolder
Gesloopt Nee
Adres Middenweg 20 Horstermeer
Coordinaten

Sedert 1649 is de polder voor het grootste deel als water, rietland en wildernis blijven liggen tot 1882, toen de droogmaking wederom krachtens het oude octrooi, doch nu met stoomkracht, werd ondernomen en tot stand gebracht.

Na de droogmaking in 1882 geschiedde de bemaling door een trapsgewijze bemaling, een beneden- en een bovengemaal, en werd het water via de Blijkpolder op de Vecht uitgeslagen. Omdat dat tot een fiasco dreigde te leiden, werd in 1895 te Overmeer een nieuw stoomgemaal aan de Vecht gebouwd. Aangezien de nieuwe plaats van het stoomgemaal een teleurstelling bleek, werd in 1910 besloten een stoommachine te vervangen door een dieselmotor. Dat leidde evenwel opnieuw tot moeilijkheden, na een
verzoek om subsidie om ook het andere gemaal van een dieselmotor te voorzien, bood de provincie slechts genoeg geld om de toevoerleiding te verbeteren.

In 1936 draaide het gemaal aan de Vecht met twee draaistroom-elektromotoren van elk 120 pk, en elk een centrifugaalpomp. De Horstermeer was toen verplicht het water uit de Meeruiterdijkschen polder en de Blijkpolder toe te laten vloeien en uit te malen op de Vecht.

Bronnen: Jaarboekje 1983-1984, Stichting De Utrechtse Molens, onderdeel van een artikel: Hoe oud is de molen van Kortenhoef? door J. den Besten (met dank aan H. van der Kaay).
En De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Bron: Molendatabase