Kostverloren
Foto: Beeldbank Amsterdam

Het gemaal werd in 1878 gesticht op de plaats van de Zuidermolen van de Sloterbinnen- en Middelveldsche gecombineerde polders. Het gemaal werd ontworpen door ingenieursbureau W.C. en K. de Wit en was uitgerust met de oude molenvijzel, welke werd aangedreven door een stoommachine van Ruston Proctor & Co. uit Lincoln. Later werd het gemaal geelectrificeerd. In 1951 werd het gesloopt. 

Bron: Ned Gemalen Stichting

  Terug naar vorige pagina

Stoomgemaal Kostverloren

Plaats Amsterdam
Bouwjaar 1878
Gemaalnummer NH010
Architect(en) W.C. & K. de Wit
Bouwstijl  
Aandrijving Stoom, Vijzel
Monumentnummer -
Polder Sloterbinnen- en Middelveldsche gecombineerde polders
Gesloopt Ja. 1951
Adres Kostverlorenvaart
Coördinaten 52°21'47.7"N 4°51'30.0"E

In 1878 werd ter plaatse van de Zuidermolen het stoomgemaal Kostverloren gebouwd.
De vijzel van de molen, waarmee in 1869 het scheprad vervangen was, werd opgenomen in het stoomgemaal. Later werd het gemaal geelektrificeerd en het bleef in gebruik tot 1951. ..
[bron: M.v.A.III]
-----

Purmerender Courant 8 jan. 1879:
"In het Waterschap de Sloterbinnen & Middelveldsche gecombineerde polders is een Stoomgemaal werktuig gesticht en dezer dagen in werking, dat vooral om de wijze van inrichting opmerking verdiend.
Men heeft namelijk een der 3 in die polders bestaande windmolens in een Stoomgemaal veranderd: met gebruikmaking van den vijzel en de fondamenten van den molen. Vooral in de kosten werd daardoor een aanmerkelijk voordeel behaald.
De inrichting is ontworpen door de Civiel-Ingenieurs W.C. & K. de Wit te Amsterdam, naar wier plannen de machine in de fabriek van Ruston Proctor & Co. te Lincoln is geleverd.
Het gemaal werd, 4 November gereed zijnde, onmiddellijk in het werk gesteld. [...]".
Bron: Molendatabase