Steenen tafel
Foto: 17-03-2016

Terug naar vorige pagina
Plaats Arnhem 
Bouwjaar 1926-1928
Hoogte 22,5m
Inhoud 600 m³
Architect(-en) Johannes van Biesen
Bouwstijl Zakelijk expressionistisch. Amsterdamse School
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer 516836
Functie Restaurant
Gesloopt Nee
Adres Weg achter het Bos 1, 6822 LV Arnhem
Coördinaten 52°00'05.4"N 5°55'26.7"E
RCE-Nummer watt-WT016

De 22,5 meter hoge watertoren - hoogste punt 86,5 meter boven NAP - is een ontwerp van de, bij de dienst Gemeentewerken Arnhem werkzame, architect Johannes van Biesen. Het skelet van de toren is een betonconstructie, maar de buitenmuren zijn met baksteen bekleed. Het gebouw heeft een strak, geometrisch uiterlijk, waarin de ronde vormen van de opgaande traptoren fraai contrasteren met het gedrongen, hoekige waterreservoir. In de traptoren zijn drie horizontale banden met vensters aangebracht vanwaar men, op weg naar het uiteindelijke uitzichtpunt, al over de omgeving heen kon kijken. Door de combinatie van technische installatie en uitzichtpunt plaatste Van Biesen het waterreservoir in de al bestaande functie van "De Steenen Tafel": geliefd panoramapunt voor dagjesmensen.
Bron: Arneym

Vredenberg (1999) en Ranft, (2004, p. 148) spreken van de bouwjaren 1925-1926; Ranft, (2004, p. 149) en de overige literatuur noemen 1928.