Ssen
Foto: Provinciale monumentenlijst Drenthe

De kop steekt ver uit wat opeens weer mocht van de Architecten

Terug naar vorige pagina

Plaats Assen
Bouwjaar 1959-1960
Hoogte 34 m
Inhoud 600 m³
Ontwerp W. ter Braake
Bouwstijl Functionalistisch
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer -
Huidig gebruik Drinkwatervoorziening
Gesloopt Nee, gerestaureerd in 2007
Adres Meester P.J. Troelstralaan 1
Coordinaten 52°59'41.6"N 6°33'00.8"E
RCE-nummer WT018

De watertoren aan de Troelstralaan in Assen is gebouwd in 1959-1960, ter vervanging van de (in 1961 gesloopte) watertoren aan de Rolderstraat. Het bouwwerk is ontworpen door architect W. ter Braake, toentertijd hoofd bouwkunde en stedenbouw van Gemeentewerken Assen. De locatie aan de Troelstralaan werd gekozen wegens haar centrale ligging.

De toren heeft een hoogte van 34 meter en heeft 154 traptreden. Het waterreservoir van de toren heeft een capaciteit van 550 m³. Sinds 1970 valt de toren onder de verantwoordelijkheid van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).

De watertoren aan de Troelstralaan is nog in gebruik. De toren heeft een zogenaamd open systeem. Als de drinkwaterproduktie hoger is dan het verbruik (´s nachts), dan stroomt het overtollige water in het reservoir van de toren. Als het verbruik stijgt, dan stroomt er juist water uit het reservoir in het leidingnet. Zo worden schommelingen in het waterverbruik door de toren opgevangen en zorgt dit systeem voor een gelijkmatiger belasting van de drinkwaterzuivering.

In 2007 is de toren gerenoveerd, voegwerk en betonwerk werden gerepareerd en het dak vernieuwd.

De toren is een provinciaal monument.

Bron: Wikipedia

WT018 Assen Troelstralaan