Jeetje, wat een uitzicht. Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn. En ook nog eens op zo’n markante plek. Bergambacht heeft zijn icoon kunnen behouden. Sterker nog, van een “levenloos” en somber object is het veranderd in een “levendig”en verlichtend baken”. Wij stellen ons voor dat dit de reactie zal zijn als het plan gerealiseerd is. Om dat te bereiken hanteren wij de volgende 5 conceptuele uitgangspunten: Behoud van de watertoren; beperkte en geconcentreerde aanpassingen; behoud van het solitaire en oriënterende karakter in het landschap; transformeren van een “levenloos en somber” object naar een levendig en verlichtend baken; realiseren van 8 jongeren appartementen en 1 penthouse inclusief bergingen en parkeren. De toren heeft een robuust en stevig karakter. Als je binnen komt is er niets meer te merken van dat gesloten karakter. Integendeel, de hoogte, het licht en de eenvoud van de ruimte maken het van binnen heel licht en ruimtelijk. Fraai tegelwerk op de trappen, de oorspronkelijke leidingen en de stalen kozijnen verhogen de kwaliteit. De klap op de vuurpijl is het dak van het reservoir. Prachtig zoals dat is gemaakt. En dat is nog niet alles. Als je langs het reservoir loopt, kun je door het enige raampje dat daar zit, een blik naar buiten werpen. Dan stokt de adem. Geweldig gewoon om dat fenomenale polderlandschap aan je voeten te zien liggen. Dat uitzicht willen we bieden aan de nieuwe bewoners van deze watertoren.

Bron: Het Architectenbureau, 2008

Presentatieboekje in pdf