Beverwijk Beijnes

Terug naar vorige pagina

Plaats Beverwijk Beijnes
Bouwjaar 1949
Hoogte -
Inhoud -
Architect(en) -
Bouwstijl Modern
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer N.v.t.
Functie Fabrieksproces
Gesloopt Ja. 1995
Adres Beijneslaan
Coördinaten 52°29'07.6"N 4°40'03.0"E Bij benadering

Sloop industriecomplex Aagtenhof

De firma Marlo knapt op dit moment (midden 1995) in Beverwijk het industriecomplex Aagtenhof op.  

Binnenkort zullen op deze locatie enkele tientallen grote en kleine ondernemingen worden gevestigd. Teneinde het bedrijvencomplex geschikt te maken voor deze nieuwe doeleinde moest de oude watertoren, die sinds jaar en dag boven het terrein uitsteekt, worden gesloopt. 
De bedrijfshallen onder het karakteristieke bouwwerk moesten gespaard blijven. Kortom, een nogal secure sloopklus en derhalve een karwei bij uitstek voor Van Tunen en zijn Åkerman H25DLC lange sloopkraan met speciale schaar.
De oude toren kon, ondanks zijn lastige positie, probleemloos worden ontmanteld dankzij de 23 meter lange sloopgiek waarover de Åkerman beschikt. 
Met grote precisie hapte de ‘dinosaurusbek’ de watertoren in stukken. De machinist wist zelfs een houten kozijn in zijn geheel te verwijderen. 
Het badhuis behorend bij de watertoren ging eveneens tegen de vlakte. De werkzaamheden trokken veel bekijks, terwijl ook enkele dagbladen aandacht besteedden aan de sloop van de watertoren.

De oude watertoren is indertijd gebouwd om de watervoorziening van de rijtuigenfabriek Beijnes op voldoende druk te houden. Later werd het industriecomplex in gebruik genomen door Hoogovens. Inmiddels heeft ook Hoogovens het terrein verlaten en nu krijgt de Aagtenhof andermaal een nieuwe bestemming. 

Bron: Van Tunen