1
Foto: L. Broere / RCE (2021)

Terug naar vorige pagina
Plaats Den Haag
Bouwjaar 1920
Hoogte  
Inhoud  
Architect(en) W. Verschoor i.s.m. C. Rutten
Bouwstijl Nieuwe Haagse School
Reservoirtype  
Monumentnummer 452729
Functie Drinkwatervoorziening
Gesloopt Nee
Adres Benoordenhoutseweg 28 Den Haag
Coördinaten 52°05'20.0"N 4°19'19.4"E
RCE-nummer WT298

Het eerste woonhotel, Boschzicht aan de Benoordenhoutseweg, werd tussen 1918 en 1920 gebouwd. Het ontwerp hield een aantal luxueuze flats in (allen hadden een oppervlakte van 240 m minimaal en sommigen liepen over de gehele diepte van het gebouw heen), een restaurant, een biljartkamer, logeerkamers en een grote tuin. Elke flat beschikte over een kamer voor inwonend personeel en een etenslift. Je hoefde er weinig anders te doen dan te wonen. Met één telefoontje naar beneden stond er een auto voor je klaar. Als je wilde uitgaan of een bezoek wilde brengen aan de schouwburg, een concert, een museum of receptie was er de mogelijkheid tot kinderopvang. Aan de deur stond een man in uniform die belde of het bezoek dat zich aanmeldde, inderdaad werd verwacht.

Bron: Watertorens.nl

HUIZE BOSCHZICHT, BENOORDENHOUTSEWEG 24-39, NEUHUYSKADE 2-30, W. VERSCHOOR EN CORNELIS RUTTEN, 1920 (BIJZONDERE WOONVORMEN | HOOGBOUW | BOUWKUNDIG DETAILLEREN)

Het eerste Haagse woonhotel was tevens een van de eerste grote gebouwen met karakteristieken van de Nieuwe Haagse School, zoals de plastische entreepartijen en het verspringen van de gevel op de hoek met de Neuhuyskade. Boschzicht werd voorzien van een centraal restaurant, logeervertrekken, maaltijdenliftjes, vuilstortkokers en een biljartkamer. Daarnaast was er een scala aan technische voorzieningen.
Bron: Nieuwe Haagse School.nl