Emmeloord
Bron: Portal Emmeloord  
   
3 4

De circa 50 jaar oude Poldertoren is kenmerkend voor Emmeloord. Met het vervallen van de functie als watertoren is een herontwikkeling tot restaurant en kantoren mogelijk geworden.

In de drie waterreservoirs zijn grote sparingen aangebracht om daglicht naar binnen te brengen met behoud van de draagkracht en stabiliteitsfunctie. Tevens zijn een groot aantal extra verdiepingen gecreëerd door het aanbrengen van entresolvloeren tussen de bestaande verdiepingen van hoog.

Bron: IMD
   
5
EMMELOORD - De verbouwing van de Poldertoren in Emmeloord ligt op schema. De aannemer zal de toren op 1 november opleveren waarna de gebruikers er kunnen intrekken. Paul van Staveren verwacht er in zijn restaurant Sonoy zijn kerstdiner te kunnen serveren.

Onder andere omdat Triade heeft afgehaakt als huurder, heeft de gemeente nog enkele ruimtes beschikbaar. Daarvoor is belangstelling genoeg. Maar de gemeente is kritisch, meldt wethouder Leo Voorberg op de vijfde verdieping. "Er zou hier zo een kantoor in kunnen. Maar we geven het liever een publieke bestemming..'' 

De gemeente investeert 2,8 miljoen euro in de toren. Op de begane grond en de eerste entresol krijgen de VVV, Stichting Emmeloord Promotie en Bedrijven Actief Noordoostpolder een plek. Over de inrichting lopen nog onderhandelingen met de VVV. Bijvoorbeeld over wat de VVV zelf zou kunnen doen om kosten te besparen. Daarnaast lopen onderhandelingen over extra subsidie met de gemeente.

Ook de eerste verdieping, voorheen in gebruik bij Triade, is nog vrij. Maar ook daarvoor geldt hetzelfde kritische beleid. "Je kunt het tenslotte maar een keer aan een huurder weggeven'', zegt Voorberg. Hij verwacht de officiële opening in januari volgend jaar, met een open dag voor alle polderbewoners. Paul van Staveren hoopt zijn restaurant al in december te openen. Zijn gasten dineren op veertig meter hoogte, op de vierde verdieping. Bijna veertig zitplaatsen, alle aan het raam, telt Sonoy plus tien zitplaatsen op de entresol bij de keuken. Het restaurant is daarmee even groot als Van Staverens huidige Hof van Sonoy in Blokzijl. Van Staveren wil zo veel als mogelijk is elementen uit de oude watertoren die de Poldertoren oorspronkelijk was, in zijn restaurant naar voren laten komen. 

Op 8 november sluit Hof van Sonoy in Blokzijl. Of hij zijn Michelin-ster mee mag nemen naar Emmeloord, is nog niet duidelijk.

Restauranthouder Paul van Staveren en wethouder Leo Voorberg bekijken de vorderingen van de bouwwerkzaamheden in de Poldertoren. foto Hans Veenhuis (14 Augustus 2008)
Bron: De Stentor