van Heek
  • Objectbeschrijving Exterieur overzicht, voorgevel, RECHTER ZIJGEVEL
  • Opschrift Geen beschrijving
  • Monumentnaam VOORMALIG FABRIEKSCOMPLEX VAN HEEK
  • Land Nederland
  • Provincie Overijssel
  • Gemeente Enschede
  • Plaats Enschede
  • Straat PARALLELWEG/NOORDERHAGEN
  • Objectnummer 309.883
  • Collectie Collectie gebouwd
  • Gebruikte techniek zwart wit negatief
  • Vervaardiger Wal, A.J. van der
  • Jaar 1988
  • Rechthebbende Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Adlib priref 20297416
   
RM2
  • Objectbeschrijving Exterieur overzicht COMPLEX, THANS WONINGBOUW
  • Opschrift Geen beschrijving
  • Monumentnaam VOORMALIG FABRIEKSCOMPLEX VAN HEEK
  • Land Nederland
  • Provincie Overijssel
  • Gemeente Enschede
  • Plaats Enschede
  • Straat PARALLELWEG/NOORDERHAGEN
  • Objectnummer 309.887
  • Collectie Collectie gebouwd
  • Gebruikte techniek zwart wit negatief
  • Vervaardiger Wal, A.J. van der
  • Jaar 1988
  • Rechthebbende Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Adlib priref 20297420
   
vh1 Bron: Enschede in ansichten
   
vh4
Documentnummer 070586
Beschrijving Vanaf de Noordmolen richting het oosten kijkend over voormalige textielfabriek Van Heek & Co nu in gebruik als appartementen met op de voorgrond de Parallelweg en op de achtergrond de watertoren.
Plaats Enschede
Straat Molenstraat
Auteur R.Korsman
Periode vanaf 1/6/1996
Periode tot 31/7/1996
Trefwoord Woningen , Textielindustrie
Bron: Enschede.nl
   
   
De architectonische decoratie, soort en materiaal De fabrieksgebouwen werden zonder uitzondering opgetrokken uit lokale baksteen, die niet gepleisterd werd. Tot 1911 waren de muren dragend. Daarna werd de dragende functie overgenomen door een betonskelet, dat opgevuld werd met baksteen en glas. De architectonische detaillering, die op de gevel werd aangebracht bestond uit fraai uitgevoerd metselwerk. Bakstenen pilasters of lisenen op de muurdammen zorgden voor een verticale geleding en gaven het gebouw een klassieke uitstraling. Door de lisenen op de hoeken van het gebouw te verdubbelen en door te laten lopen tot boven de dakrand, ontstond er een soort hoektorentje. Hierdoor kregen de hoekpunten van het gebouw een extra verticaal accent. Het verdubbelen van de pilasters of lisenen op de hoeken was een terugkerend motief. Het werd door de Engelse architect S. Stott toegepast bij de sprinklertoren van de spinnerij van Van Heek Noorderhagen (1897)
Pilasterrs
Bron: Scriptie Functioneel en manifest