Grave
1902

Terug naar vorige pagina

Plaats Grave. Rijks Krankzinnigen Gesticht
Bouwjaar 1898
Hoogte -
Inhoud -
Architect(en) -
Bouwstijl -
Reservoirtype -
Monumentnummer N.v.t.
Functie Drinkwatervoorziening complex
Gesloopt Ja
Adres Het Arsenaal
Coordinaten 51°45'30.04"N 5°44'14.93"E Bij benadering

Uit het eerste jaarverslag van de directeur kunnen we precies leren hoe de instelling aan zijn water kwam. Deze watertoren had naast een druk- en reservoirfunctie duidelijk ook een rol in het filteringsproces van het water. De watertoren is dus eigenlijk een heel slim ontwerp, zo simpel als het gebouwtje er ook uit lijkt te zien!

“Daar een stedelijke waterleiding ontbrak, moest door ’t boren van een wel getracht worden, de noodige hoeveelheid te verkrijgen. Herhaalde boringen brachten slechts ijzerhoudend water te voorschijn, zoodat er niets anders overbleef, dan dit eene zekere bewerking te doen ondergaan. (...)

De definitief gebruikte wel, gelegen op eenige meters afstands van de kazematten, levert water op een diepte van 40 m; door een zuigperspomp, die door een vertikalen stoomketel wordt aangedreven, wordt het ijzerhoudende water opgevoerd voor het z.g. “ontijzeringsgebouw”, dat opgetrokken is bovenop de kazematten. Het stroomt hier uit de persbuis door twee groote breede goten, waarvan de bodem met talrijke gaatjes is voorzien.

Bron: BHIC verhalen