Harskamp

Terug naar vorige pagina

Plaats Harskamp
Bouwjaar  
Hoogte -
Inhoud -
Architect(en) -
Bouwstijl -
Reservoirtype -
Monumentnummer -
Functie Kampwatertoren
Gesloopt Ja
Adres  
Coordinaten 52°07'54.4"N 5°46'21.5"E Ruwe benadering

De Legerplaats Harskamp/Generaal Winkelman Kazerne, gelegen nabij het Gelderse dorp Harskamp, is een militair complex van de Nederlandse krijgsmacht. Het terrein huisvest onder meer de Infanterieschool en het Infanterie Schietkamp (ISK).

Het schietkamp werd als militair oefenterrein op 1 september 1899 in gebruik genomen. Eind oktober 1918 kwamen soldaten hier in opstand tegen de slechte economische omstandigheden. Dat vormde de inleiding tot een poging tot revolutie in Nederland die als de Vergissing van Troelstra de geschiedenis in zou gaan.

Op het terrein bevindt zich een oefendorp (Oostdorp), waar gevechten in bebouwd gebied kunnen worden geoefend. Het luchtruim boven het schietkamp is aangewezen als vliegbeperkingsgebied met de codenaam EHR 9. Dit is een vijfhoekig gebied met een diameter van ongeveer 7 km dat reikt tot een hoogte van 5600 voet (1707 m). Bij activiteiten binnen het gebied is vliegverkeer beneden deze hoogte niet toegestaan.

 

Op de legerplaats Harskamp was een aantal militaire musea gevestigd: het Infanteriemuseum, het Infanterie Schietkamp Museum en de historische verzameling van de Korps Nationale Reserve. Ook het Decauville Spoorweg Museum had hier een plaats gevonden. Deze musea zijn op 01 September 2014 gesloten i.v.m. bezuinigingen bij defensie en het ontstaan van het Nationaal militair museum in Soesterberg.
Tot 2007 was Generaal Winkelman Kazerne de naam van de kazerne aan de Elspeterweg te Nunspeet. In dat jaar werd deze legerplaats overgedragen aan Staatsbosbeheer. De gebouwen op het terrein werden in de periode 2004-2007 gesloopt. Het standbeeld van generaal Winkelman is verhuisd en staat nu bij de omgedoopte kazerne op de Harskamp.

Het terrein van Legerplaats Harskamp functioneert ook als natuurgebied en is buiten oefentijden beperkt opengesteld voor wandelaars en fietsers.

Bron: Wikipedia