Afrit13
Bron: afrit13

Het bassin in de watertoren werd gevuld met uit de gracht opgepompt water, niet met van het dak opgevangen regenwater. Het water werd in de keuken als spoelwater gebruikt.
Terug naar vorige pagina
Plaats Heeswijk
Bouwjaar 1870
Hoogte  
Inhoud  
Architect(en) P.M.F. Snickers
Bouwstijl Neogotisch
Reservoirtype  
Monumentnummer 511894
Functie Kasteelwatertoren
Gesloopt Nee. Na 1895 niet meer gebruikt
Adres Kasteel 4 5473 VA
Coordinaten 51°39'21.7"N 5°26'29.7"E

 

De watertoren in Heeswijk is al heel oud. De toren staat aan de oostkant van het kasteel Heeswijk. Wanneer de toren precies is gebouwd is niet bekend. Wat we weten is dat de toenmalige eigenaren van het kasteel Louis en Alberic van den Bogaerde in navolging van hun vader, Baron van den Bogaerde, gouverneur van Noord-Brabant tussen 1830-1842, het kasteel Heeswijk aanzienlijk lieten uitbreiden en vernieuwen tussen 1870 en 1880.

Onder leiding van architect J.M. Snickers komt er een nieuwe wapenkamer en een zuilengalerij bij en twee nieuwe torens. De zogenaamde ijzertoren wordt gebouwd op de plek van de oude zuidwesttoren. Aan de oostkant komt een watertoren.

Van den Bogaerde en zijn zonen waren ambitieus en wilden het kasteel weer echte uitstraling geven. In dat plan paste blijkbaar ook de watertoren. Het was een van de vroegste watertorens van de regio, hoewel niet voor algemeen gebruik, maar slechts bedoeld voor de bewoners van het kasteel
Bron: BHIC