Lisse
Foto: 10-04-2015
Bij het gereedkomen was de lokale pers onder de indruk van de omvang van het gevaarte. In de Leidse Courant van 11 mei 1925 (p. 2) schreef men:

"De betonwatertoren nabij de steenfabriek, die 45 M. hoog is, is gereed. Men is bezig de stellingen af te breken. Als men weet dat van ééne rondte 3 zolderschuiten hout af komen, heeft men een flauw denkbeeld van de omvang van dit gevaarte. De bovenste helft is thans zichtbaar: het geheel is een massaal werk."


Terug naar vorige pagina

Plaats Hillegom - Lisse
Bouwjaar 1925
Hoogte 45,25 m
Inhoud 660 m³
Architect(en) A.D. Heederik
Bouwstijl Functionalistisch
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer -
Functie Buiten gebruik
Gesloopt Nee. Bestemming:Informatiecentrum
Adres Leidsestraat 125
Coordinaten 52°16'26.3"N 4°34'11.6"E
RCE-nummer WT116

De toren staat naast de Provinciale weg 208.

 

In 2001 werd een prijsvraag uitgeschreven voor herbestemming van de watertoren. De gemeente kwam echter niet tot (financiële) overeenstemming met de winnaar van de prijsvraag. Het initiatief is toen naar de tweede prijswinnaar gegaan.

In 2007 heeft de gemeente van Hillegom een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar SVO Initiatief B.V., waarbij de toren een nieuwe bestemming krijgt. De bedoeling is dat in de toren een informatiecentrum voor de Bollenstreek, kantoren, een feestzaal met restaurant en enkele hotelkamers komen. Ook krijgt de toren een klimwand.

Eind februari 2009 is er een aanvraag bouwvergunning ingediend voor het verbouwen van de watertoren in een kantoor en met een restaurant op de watertoren. De watertoren zal daarom nog hoger worden dan nu het geval is. SVO Initiatief B.V. heeft haar B.V. , met daarin de watertoren als onroerend goed, verkocht aan de nieuwe gebruiker (een wegenbouwbedrijf).

Bron: Wikipedia

WT116 Lisse Leidsestraat