Losser steenfabriek
Plaats Losser. Steenfabriek "De Werklust"
Bouwjaar 1924
Hoogte m
Inhoud
Architect(en) -  
Bouwstijl -
Reservoirtype -
Monumentnummer 513490  
Functie Proces
Gesloopt Nee
Adres Oldenzaalsestraat 104, Losser
Coordinaten 52°16'11.0"N 6°59'26.3"E

Op bescheiden schaal werden ook in Oost-Nederland moderne steenfabrieken gevestigd in Lijmers, Achterhoek en Twente. Door de naoorlogse ontwikkelingen zijn de meeste bedrijven inmiddels gesloten, gesloopt of totaal gemoderniseerd. Alleen in het Twentse Losser heeft één steenfabriek alle stormen overleefd.

Midden 19e eeuw telde Losser vijf steen- en pannenbakkerijen. 'De Werklust' verving rond 1895 een eenvoudige veldoven net buiten het dorp aan de Oldenzaalsestraat. De door de gebroeders Osse in 1923 aangekochte fabriek werd door hen een jaar later vervangen door de huidige ovale ringoven met achttien kamers, met een eigen kleiput aan de Smaddeweg, verbonden via een smalspoorlijn. Daarnaast bestaat het complex uit zes bok- of droogschuren, een watertorentje, een schoorsteen en een smederij, waarvan alleen het gebouw over is, in 1988 verbouwd tot expositieruimte.

Ook de stoommachine is verdwenen, maar het complex is verder gaaf én nog steeds in bedrijf en is dan ook als industrieel monument voorgedragen om aangewezen te worden tot rijksmonument.

Concept-beschermingsvoordracht, opgesteld door Het Oversticht te Zwolle in het kader van het Monumenten Selectie Project.

Bron: 101 Industriële monumenten