Nijverdal Stamstraat
Foto 17-12-2016

WT168 Nijverdal P.C. Stamstraat

Terug naar vorige pagina

Plaats Nijverdal
Bouwjaar 1912 (1915 volgens Cultureel Erfgoed)
Hoogte m
Inhoud
Architect(-en)  
Bouwstijl Functionalistisch
Reservoirtype Betonnen Intze-reservoir
Monumentnummer 512248
Functie Proceswater voor Ten Cate
Gesloopt Nee
Adres P.C. Stamstraat, 7440 AA
Coordinaten 52°21'23.9"N 6°28'33.7"E
RCE-nummer WT168
   
Op het voormalige terrein van Ten Cate aan de P.C Stamstraat, staat de oudste watertoren van Nijverdal waar proceswater in is opgeslagen. Deze watertoren is gebouwd in 1912. De watertoren is een rijksmonument en in 2008 door de gemeente Hellendoorn aangekocht als onderdeel van het 'Wijkontwikkelingsplan (WOP)de Blokken'. In 2010 werd de watertoren volledig gerestaureerd.

In 2011 wordt er een 'Transformatieplan' opgesteld door EVE Architecten en Odin Landschapontwerpers om de watertoren nieuw leven in te blazen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling "Reanimatie Industrieel Erfgoed" van de provincie Overijssel.

Bron: Wikipedia

De voormalige fabriekswatertoren aan de P.C.Stamstraat in NIjverdal is eind 2010 gerestaureerd. De zeldzame watertoren werd in 1915 gebouwd ten behoeve van de nabijgelegen textielfabriek van de ''Nederlandsche Stoom Bleekerij'' . De watertoren met de sproei-installatie was bestemd om een watervoorraad op te slaan, die gebruikt werd bij het blekerijproductieproces. De watertoren is opgetrokken in gewapend beton. Op het  entreegebouwtje met vierkante plattegrond zijn de de typerende achtkantige opengewerkte betonnen draagstijlen geplaatst, waarop het ronde betonnen waterreservoir is geplaatst. De watertoren, een rijksmonument, is sinds 2008 eigendom van de gemeente Hellendoorn, die de opdracht gaf de toren te restaureren. De kosten van het herstel, 2,5 ton worden voor een groot deel door de provincie Overijssel gesubsidieerd. De toekomstige bestemming van de watertoren is nog niet bekend. De Nijverdalse watertoren is een van de zeldzame bewaard gebleven fabriekswatertorens van ons land. 
Bron: Industrieel Erfgoed