Engelfriet tegel  
Wandtegel. Bron: Museum Rotterdam
   
img 99 img 100
Bron: Earthexposure  
   
Bas Verkade
Bron: Bas Verkade  
   
VII 354.46
Bron: Stadsarchief Rotterdam

Datering:
1/1/1950-31/12/1950
   
XXIII 156.02.01
  • Beschrijving:
    Het Kralings zwembad aan de Honingerdijk, gezien uit het noordoosten vanaf de voormalige spoorbaan Rotterdam - Gouda. Op de achtergrond de watertoren.
  • Datering:
    1/1/1956-31/12/1956
  • Auteursrechthouders:
    db. XXIII 156.02.01
Bron: Stadsarchief Rotterdam
   
PBK 2008-370
Bron: Stadsarchief Rotterdam
 
Utopia
Bron: Eigen bezit
Eerste (deel) van een pagina. Het geheel bestaat uit 5 vellen, opgerold in een plastic koker. Het tijdschrift is gewijd aan hergebruik van watertorens als zonnecollectoren. Verder bevat het instructies, hoe de pagina's in delen te snijden en in te binden met een plastic klemband. Aangeraden wordt 4 exemplaren aan te schaffen, zodat de plastic kokers hergebruikt kunnen worden als tafelpootjes.
Mijn exemplaar heb ik via Hans Kamphuis verkregen.
 
3d
Design8
Bron: 3DWarehouse
 
2009 1

Pouwer & Stevers is gevestigd in watertoren De Esch en heeft bijgedragen aan de realisatie van de maquette van dit mooie historische bouwwerk. Wij hebben kopieen gekregen van de originele bouwtekeningen.


Deze papieren bouwtekeningen zijn op de inmiddels bekend wijze omgezet in digitale tekeningen. Elk detail wat door onze freesmachine nog kon worden gegraveerd is in deze tekeningen overgenomen. Het tekenwerk was dan ook behoorlijk ingewikkeld en kostte tenminste 3 weken ofwel zo'n 120 uur.

Dan moet de hele boel natuurlijk nog gefreesd worden. Alleen de basismuur - de ronde muur - is geheel gefreesd uit 1 plaat. Met alle details in de gekleurde stenen, de bogen en de ramen duurde deze freesopdracht ruim 9 uur!

Dan de schoorsteen, de bogen en de hele bovenbouw nog. Het was een heftig stukje freeswerk, waarin we het uiterste moesten vragen van onze freesmachine en ons digitaal tekenen. Met resultaat. Het is een supergedetailleerd meesterwerk geworden. Niet in de laatste plaats door de vakkundige assemblage in het modelbouwatelier.

Ook het aan het verfwerk en verhouderen is veel aandacht besteed. De maquette is bijna gereed en kan binnenkort geplaatst worden in de miniatuurwereld.

 
Bron: Miniworld Rotterdam
 
tek 1 tek 2 tek 4 tek 3  
Bovenstaande afbeeeldingen zijn schermafbeeldingen, ontleend aan de site Beeldbank Cultureel Erfgoed
k
Titel Luchtkasteel watertoren de Esch
Jaartal 2008
Omschrijving machine borduren op vliegerstof
Techniek gemengde technieken
Formaat 100 x 40 x 40 cm
     
Bron: Henneke van der Spek