Slachthuis

Terug naar vorige pagina

Plaats Utrecht
Bouwjaar 1901
Hoogte m
Inhoud
Architect(en) F.J. Nieuwenhuis  
Bouwstijl -
Reservoirtype -
Monumentnummer -
Functie Proces
Gesloopt 1989
Adres Amsterdamse Straatweg, Utrecht.
Coordinaten 52°06'07.7"N 5°05'56.4"E (bij benadering)

De Gemeenteslachtplaats of het Openbaar Slachthuis was een openbaar 20e-eeuws slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg in de Nederlandse stad Utrecht.

Het slachthuis verrees omstreeks 1900 aan de rand van de stad en werd in 1901 geopend. (Een deel van) het ontwerp was afkomstig van de stadsarchitect F.J. Nieuwenhuis. Aan de bouw ging een decennialange discussie vooraf. Daarbij kwam binnen de gemeente de verordening dat uitsluitend nog op deze locatie vee geslacht mocht worden met hygiënemaatregelen omtrent het slachtafval. Op een uitgebreid terrein met tal van al dan niet extra bijgebouwde bouwwerken werd onder meer vee en vlees gekeurd, geslacht, verwerkt en gekoeld. Ook omliggende gemeentes maakten gebruik van het openbaar slachthuis.

In de jaren 1980 kwam het slachthuis onder andere in de financiële problemen waarna in 1988 de sluiting volgde. Op drie naast elkaar staande gebouwen aan de Amsterdamsestraatweg na is een jaar later alles weggesloopt. Het terrein is vervolgens heringericht met gebouwen met een andere bestemming.

Bron: Wikipedia