Watertoren Vriezenveen
De watertoren van Vriezenveen is een ontwerp van Hendrik Sangster. Hij bouwde watertorens in de periode 1920-1935. Zijn ontwerpen baarden nationaal en internationaal opzien vanwege hun vaak spectaculaire architectuur. Sangster probeerde in het uiterlijk zowel de functie als de constructieve opzet tot uitdrukking te brengen. Daarnaast besteedde hij veel aandacht aan de inpassing van de toren in zijn omgeving.

De toren van Vriezenveen is de voorlaatste die door Sangster is ontworpen en is wat soberder van vormgeving dan de torens uit de periode 1926-1930. Toch is de achtzijdige watertoren met risolieten met smalle staande vensters aan vier zijden, en een oude bovenbouw met vensters onder de dakrand, een markante en statige verschijning in de lintbebouwing van Vriezenveen. Ook deze toren kan worden aangemerkt als een onderdeel van het industriƫle erfgoed, een bouwwerk dat vanwege de hoge cultuurhistorische waarde en de architectonische kwaliteiten het behoud waard is.
De gemeente Vriezenveen heeft de toren dan ook terecht een plaats gegeven op de gemeentelijke Monumentenlijst.Bron: Warenkennis